Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Olej kokosowy jest szeroko sprzedawany jako pożywienie.

Unikalne połączenie kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym może mieć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie, na przykład przyspieszając utratę tłuszczu, zdrowie serca i pracę mózgu.

Oto 3 poparte dowodami korzyści zdrowotne płynące z oleju kokosowego.

1. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe

Olej kokosowy jest bogaty w niektóre tłuszcze nasycone. Te tłuszcze mają inny wpływ na organizm w porównaniu z większością innych tłuszczów dietetycznych.

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym mogą pobudzać organizm do spalania tłuszczu i dostarczają szybkiej energii ciału i mózgowi. Podnoszą również poziom cholesterolu HDL (dobrego) we krwi, co może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Większość tłuszczów dietetycznych zalicza się do długołańcuchowych trójglicerydów (LCT), podczas gdy olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT), które są krótszymi łańcuchami kwasów tłuszczowych.

Kiedy jesz MCT, zwykle trafiają one prosto do wątroby. Twoje ciało wykorzystuje je jako szybkie źródło energii lub zamienia je w ketony.

Ketony mogą przynosić ogromne korzyści mózgowi, a naukowcy badają ketony jako metodę leczenia epilepsji, choroby Alzheimera i innych schorzeń.

STRESZCZENIE

Olej kokosowy jest bogaty w MCT, rodzaj tłuszczu, który organizm metabolizuje inaczej niż większość innych tłuszczów. MCT są odpowiedzialne za wiele korzyści zdrowotnych wynikających z oleju kokosowego.

2. Może poprawić zdrowie serca

Kokos to rzadka żywność w zachodnim świecie, a głównymi konsumentami są osoby dbające o zdrowie.

Jednak w niektórych częściach świata kokos – wypełniony olejem kokosowym – jest podstawowym pożywieniem, z którego ludzie korzystają od pokoleń.

Na przykład badanie z 1981 r. wykazało, że ludność Tokelau, łańcucha wysp na południowym Pacyfiku, pozyskiwała ponad 60% kalorii z orzechów kokosowych. Naukowcy zgłosili nie tylko dobry ogólny stan zdrowia, ale także bardzo niskie wskaźniki chorób serca.

Mieszkańcy Kitavan w Papui Nowej Gwinei również jedzą dużo kokosa, obok bulw, owoców i ryb, i rzadko mają udar lub choroby serca.

STRESZCZENIE

Kilka populacji na całym świecie od pokoleń dobrze się rozwija, jedząc znaczne ilości orzecha kokosowego, a badania pokazują, że mają dobre zdrowie serca.

3. Może sprzyjać spalaniu tłuszczu

Otyłość jest jednym z największych schorzeń dotykających dziś świat zachodni.

Podczas gdy niektórzy ludzie myślą, że otyłość to tylko kwestia tego, ile kalorii zjedzą, źródło tych kalorii jest również ważne. Różne pokarmy wpływają na organizm i hormony na różne sposoby.

MCT w oleju kokosowym mogą zwiększyć liczbę kalorii spalanych przez organizm w porównaniu z kwasami tłuszczowymi o dłuższych łańcuchach.

Jedno z badań wykazało, że spożywanie 15–30 gramów MCT dziennie zwiększa 24-godzinny wydatek energetyczny o 5%.

Jednak badania te nie dotyczyły konkretnie wpływu oleju kokosowego. Badały wpływ MCT na zdrowie, z wyłączeniem kwasu laurynowego, który stanowi tylko około 14% oleju kokosowego.

Obecnie nie ma dobrych dowodów na to, że samo spożywanie oleju kokosowego zwiększa liczbę spalanych kalorii.

Należy pamiętać, że olej kokosowy jest bardzo bogaty w kalorie i może łatwo doprowadzić do zwiększenia masy ciała, jeśli zostanie zjedzony w dużych ilościach.

STRESZCZENIE

Badania wskazują, że MCT mogą zwiększyć liczbę spalanych kalorii w ciągu 24 godzin nawet o 5%. Jednak sam olej kokosowy może nie mieć takiego samego efektu.